Cercetatorii spun ca ne aflam intr-o a sasea extinctie in masa. De data aceasta, oamenii sunt vinovati

0 Comments

Acum sase milioane de ani, un meteor s-a izbit de coasta Peninsulei Yucatan din Mexic, marcand inceputul sfarsitului pentru majoritatea dinozaurilor. „Clima pur si simplu a innebunit”, a spus Robert Cowie, profesor la Universitatea din Hawaii din Manoa. Intr-un interval de timp de la cateva decenii pana la cateva mii de ani, aceste reptile preistorice au disparut. Dinouzaurii au murit in timpul unei extinctii in masa, una dintre cele cinci care au lovit Pamantul. Fiecare dintre aceste evenimente a distrus majoritatea speciilor care traiau in acel moment. Acum unii cercetatori cred ca ne aflam in mijlocul unei a sasea astfel de extinctii si ca situatia se inrautateste pe zi ce trece.

„Acum cincizeci de ani, speciile care erau pe cale de disparitie erau foarte specifice, animalele mari sau cele care concurau cu oamenii si asa mai departe”, a spus Gerardo Ceballos, profesor la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic. „Dar acum totul este poate in pericol – mic si mare, vizibil si discret, rau si nu atat de rau.” Extinctiile in masa din trecut au avut cauze naturale, dar cercetatorii o pun pe a sasea doar pe oameni. Totusi, asta inseamna si ca am avea puterea de a face ceva in aceasta privinta. Iata un ghid pentru ceea ce inseamna cea de-a sasea extinctie in masa, despre care unii cercetatori spun ca va avea consecinte grave pentru toata viata, inclusiv pentru noi.

Ce este un eveniment de extinctie in masa?

Un eveniment de extinctie in masa implica disparitia majoritatii speciilor de pe Pamant din cauza unei catastrofe naturale, potrivit lui Ceballos, care lucreaza la Institutul de Ecologie al UNAM. Ele pot avea loc peste cateva milioane de ani, ceea ce este un interval de timp destul de mic din punct de vedere geologic. Cu peste 500 de milioane de ani in urma, aproape toate grupurile moderne de animale au aparut pentru prima data in timpul a ceea ce este cunoscut sub numele de Explozia Cambriana. De atunci, au avut loc cinci evenimente catastrofale de extinctie care au distrus aproximativ 70% sau mai mult din toate plantele si animalele. Aceste evenimente au inclus dezastre naturale precum modificari ale gazelor din atmosferă sau, in cazul extinctiei in masa care a sters majoritatea dinozaurilor in urma cu 66 de milioane de ani, un impact de asteroizi.

De la cel mai vechi la cel mai recent, cele cinci evenimente de extinctie in masa sunt: ​​Ordovician-Silurian, Devonianul tarziu, Permian-Triasic, Triasic-Jurasic și Cretacic-Paleogen. Extinctia Permian-Triasic a fost cea mai mortala, ducand la pierderea a aproximativ 90% din specii. Extinctia Cretacic-Paleogene a decimat dinozaurii. A sasea extinctie este uneori numita extinctia Holocenului, care se refera la epoca geologica care a inceput cu aproximativ 10.000 de ani in urma, sau extinctia Antropocenului, referindu-se la epoca in care oamenii au inceput sa aiba un impact semnificativ asupra ecosistemelor si climei planetei. In timp ce extinctiile in masa sunt rare, extinctia in sine nu este neobișnuită, potrivit conservaționistului Anthony Giordano. Speciile dispar, dar evolueaza si ele, lasand o mostenire genetica. O specie ar putea evolua in alta, de exemplu, sau populatiile unei specii s-ar putea diviza, sa nu mai arate ca originalul si sa devina specii diferite în timp.

Viata isi revine dupa un eveniment de extinctie in masă, dar in trecut acest eveniment putea dura 10 milioane, 15 milioane sau chiar 20 de milioane de ani. „Ceea ce am pierdut in 100 de ani s-ar fi pierdut in 10.000 de ani în vremuri normale”, a spus Ceballos.

A sasea extincție are loc rapid din perspectiva geologica, usor la fel de rapid ca multe evenimente anterioare de extinctie in masa, a spus Ceballos. Rata de disparitie a crescut in ultimele decenii si va continua probabil sa creasca pe măsura ce populatia umana creste, exacerband extinctiile cauzate de oameni. A sasea extinctie are potentialul de a fi la fel de mortala ca si ultimele cinci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *