Facebook, Twitter si Google se confrunta cu intrebarile senatorilor americani

0 Comments

Directorii executivi ai Facebook, Google si Twitter vor participa la audieri in fata Senatului american in privinta unei protectii juridice-cheie acordata companiilor. Cu alte cuvinte, aceste companii nu sunt considerate, in momentul de fata, responsabile pentru continutul pe care utilizatorii acestora il posteaza pe platformele lor, dar nici in privinta deciziilor pe care le iau in legatura cu postarile pe care considera ca trebuie sa le elimine sau pastreze pe platformele respective. Ceea ce inseamna ca nici una dintre aceste companii nu poate fi data in judecata pe aceste criterii. Cu toate acestea, sunt multi politicieni care considera ca aceasta imunitate acordata companiilor tech incurajeaza un comportament rau din partea acestor companii. Evident, cei trei directori executivi, Mark Zuckerberg de la Facebook, Sundar Pinchai de la Google si Jack Dorsey de la Twitter, vor spune faptul ca au nevoie de reglementari care sa stabileasca exact genul de continut pe care acestia trebuie sa-l filtreze pe platformele lor. Iar Zuckerberg va adauga, cel mai probabil, faptul ca sustine modificarile „pentru a se asigura ca acestea vor functiona”.

Zuckerberg, Pinchai si Dorsey au fost convocati in fata Senatului dupa ce atat democratii, cat si republicanii, au votat in unanimitate pentru acest lucru. Senatorii sunt ingrijorati atat in privinta cenzurii, cat si despre cea a raspandirii dezinformarii in spatiul online. Iar unii observatori din industrie sunt de acord ca legislatia – cunoscută sub numele de Sectiunea 230 – trebuie revizuita. „[Aceasta] permite companiilor digitale sa permita utilizatorilor sa posteze lucruri, dar apoi sa nu fie responsabile pentru consecinte, chiar si atunci cand amplifica sau diminueaza acel discurs”, a explicat prof. Fiona Scott Morton, de la Universitatea Yale, pentru podcastul BBC Tent Tech. “Aceasta este o functie publicistica, iar ziarele au responsabilitati foarte diferite. Deci avem o lacuna care cred că nu functioneaza bine pentru societatea noastra”.

Ce este Sectiunea 230?

Secțiunea 230 este principala protectie legala de care beneficieaza retelele sociale, astfel incat acestea sa nu fie date in judecata. Aceasta prevede, in general, faptul ca site-urile web in sine nu sunt responsabile pentru continutul pe care utilizatorii il posteaza pe platformele acestora, indiferent daca sunt lucruri ilegale sau jignitoare. Aceste site-uri sunt tratate ca intermediari neutri – mai mult ca vanzatori de ziare decat ca editori care decid ce apare sau nu apare in ziar. Vazuta initial ca o modalitate de a proteja furnizorii de internet (cum ar fi BT sau Comcast), aceasta lege a devenit, in scurt timp, scutul principal pentru platformele social media sau video  precum Facebook, Twitter si YouTube, care nu pot revizui fiecare postare a utilizatorilor acestora si, in consecinta, nu pot fi considerate responsabile pentru continutul acestora.

Insa sunt o multime de voci care sustin faptul ca Sectiunea 230 este o lege invechita, care a permis prea multor abateri in spatiul online sa aiba loc. Dintre politicieni, democratii contesta raspandirea dezinformarii in spatiul online, fara consecinte pentru site-uri. Iar republicanii sustin ca gigantii tech isi folosesc aceste puteri pentru a cenzura utilizatorii cu care nu sunt de acord – ceea ce le face pe acestea sa nu mai fie atat de neutre precum se prevedea initial. Iar ambele parti par sa fie deacord in privinta faptului ca retelele sociale sunt responsabile. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *