Cum sa ai suficienta vitamina D

0 Comments

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine pe care trebuie sa le ai in corp. Aceasta nu se gaseste in cantitati mari in multe alimente si multe persoane sunt mai predispuse la o insuficienta de vitamina D. Aceasta se ia mai ales de la soare, iar cei care lucreaza toata ziua nu au cum sa aiba cantitatea suficienta de vitamina D in corp. Exista teste care pot arata cata vitamina D ai in corp sau daca ai o deficienta. Pentru a avea vitamina D in corp se pot lua suplimente, dar trebuie sa ai grija sa nu depasesti doza recomandata, pentru ca prea multa vitamina D duce la toxicitate. In orice caz, inainte de a cumpara aceste suplimente, este mai bine sa afli care sunt sursele din care poti lua vitamina D. 

Daca lucrezi intr-un birou sau de acasa, cel mai bine este sa iti deschizi geamul pentru ca soare sa intre in camera. Majoritatea ferestrelor nu permit sa intre razele de soare. Chiar si cand esti in masina este foarte eficient sa iti deschizi geamul pentru ca soarele sa intre in masina ta. Dar este recomandat sa porti o protectie solara de SPF 15 daca obisnueisti sa iti deschizi geamul si sa stai in razele soarelui mult timp. Daca afara este foarte insorit nu trebuie sa ti geamul deshis decat vreo 10-15 minute pentru a-ti lua doza necesara de vitamina D. 

Pentru cei care nu rateaza ceasca de cafea in nicio dimineata, este mai bine daca iti bei cafeaua afara. Lumina de dimineata nu este atat de puternica precum cea din timpul zilei si este un moment proprice pentru a-ti lua vitamina D. De preferat este sa stai afara inainte de a intra in birou sau in casa, in cazul in care lucrezi de acasa. In unele cazuri poate ca va trebui sa te trezesti mai devreme de dimineata, dar macar vei avea timpul necesar pentru tine. 

Pestele gras, precum tonul, somonul, macroul, sunt unele dintre sursele naturale de vitamina D. Asa ca, incearca sa schimbi macar de 2-3 ori pe saptamana carnea din meniul tau si sa o inlocuiesti cu pestele mai gras. 

Ouale sunt unele dintre alimente bogate in vitamina D. Trebuie sa manaci oul intreg si galbenusul si albusul, desi galbenusul este cel care contine vitamina D. Ouale singure nu pot oferi cantitatea suficienta de vitamina D de care ai nevoie, dar sunt un bonus foarte bun. 

Vitamina D se obtine din expunerea ocazionala la soare, asa ca poti sa mergi la o plimbare sau sa alergi la pranz. 15 minute de expunere la soarele de amiaza sunt suficiente pentru a obtine cantitatea necesara de vitamina D. 

Asadar, daca nu petreci asa mult timp la soare, incearca sa introduci in viata ta sfaturi anterioare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *