Congresul a aprobat o lege prin care interzice insitutiilor guvernamentale sa cumpere echipament de la Huawei

0 Comments

Este interesant modul in care politica Statelor Unite impotriva celor de la Huawei continua intr-un moment in care SUA se angajeaza in discutii cu China pentru incheierea razboiului comercial dintre cele doua tari. Un razboi comercial care dureaza de un an si jumatate si in a carui rezolvare s-au depus mai multe eforturi in ultimul timp, soldate cu incheierea unui acord “in prima faza” intre cele doua tari pentru solutionarea acestuia. Acord prin care s-a anulat intrarea in vigoare a unor tarife care urmau a fi impuse marfurilor chinezesti cu doua zile inainte de termen. Desigur, era in interesul anumitor corporatii americane in domeniul tech, precum Apple, ca aceste tarife sa nu intre in vigoare. Ar fi fost afectate majoritatea dispozitivelor Apple, precum iPhone-uri, macBook-uri, din prisma faptului ca multe dintre acestea sunt fabricate in China. Iar Apple a trebuit sa mute productia la o fabrica din Austin, Texas, pentru a evita aceste tarife pana la incheierea acordului cu pricina.

Insa Huawei ramane unul dintre dusmanii principali ai Statelor Unite, mai ales prin prisma faptului ca inca prezinta o amenintare pentru securitatea nationala a acestora. Cel putin din punct de vedere american, pentru ca sunt o multime de state in Europa care au permis gigantului tehnologic chinezesc sa lucreze la reteaua 5G a acestora. 

Camera Reprezentantilor din Congresul Statelor Unite a votat pentru adoptarea legislatiei care va impiedica institutiile guvernamentale din a cumpara fonduri pentru a ajuta operatorii de transport sa cumpere echipamente de telecomunicatii de la Huawei. Alte echipamente considerate a fi o amenintare la adresa securitatii naționale sunt, de asemenea, interzise in baza proiectului legii privind retelele de comunicatii sigure si de incredere, dupa cum au raportat in cursul zilei de luni cei de la The Hill. Aceasta miscare este „critica” pentru a proteja retelele wireless din America impotriva “interventiilor externe malitioase”, a decarat președintele Comitetului pentru energie și comerț, Frank Pallone Jr. “Companii precum Huawei s filialele sale reprezinta o amenințare semnificativa pentru interesele comerciale si de securitate ale Americii, deoarece multi furnizori de comunicatii se bazeaza foarte mult pe echipamentele lor”, potrivit acestuia.

Proiectul de lege – care va avea nevoie si de votul din partea Senatului – mai are rolul de a impiedica Comisia Federala de Comunicatii din a aloca fonduri companiilor telecom cu scopul de a achizitiona echipamente de la Huawei, au spus cei de la The Hill. De asemenea, acesta guvernului sa ajute companiile telecom mai mici sa extraga orice „echipament suspect”. In mod similar, FCC a votat, in unanimitate, in cursul lunii noiembrie, sa evite alocarea fondului de servicii universale de 8,5 milioane de dolari pentru companiile telecom care isi doresc achizitionarea unor echipamente si servicii de la furnizorii chinezi Huawei si ZTE. Care, reamintesc, se afla pe lista neagra a Departamentului pentru Comert din Statele Unite inca din luna mai a acestui an, o mutare care ar fi putut afecta pana si lansarea noului Huawei Mate 30. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *