Google Stadia: nu e inca viitorul in lumea gaming-ului

0 Comments

Dupa cum bine stim, Google Stadia este serviciul de gaming streaming nelansat al celor de la Google. Doar serviciile de streaming devin din ce in ce mai populare printre companiile tech, Google dorindu-si lansarea acestui serviciu in domeniul de gaming, iar Apple lansand un serviciu in domeniul de TV streaming, pentru a face concurenta celor de la Netflix. Sunt multe lucruri pe care cei de la Google le-au promis in legatura cu noul serviciu la inceputul anului. O lume a portalurilor YouTube in care gamerii se pot scufunda in jocuri ca si cum ar fi gasit usi care duc spre universuri paralele. Mii de jucatori de Battle Royale conectati simultan. Un loc de joaca cu streaming instant pentru tot felul de jocuri. Sunt lucruri pe care cei de la Google le-au anuntat la inceputul acestui an, in cadrul unui eveniment GDC care a avut loc in martie.

Ziua de lansare a Stadiei a fost reglata pentru marti, 19 noiembrie … intr-un fel. Intr-adevar, se poate considera faptul ca este abia inceputul perioadei beta cu acces timpuriu din Stadia. Deoarece promisiunile mari ale celor de la Google in privinta tuturor caracteristicilor promise nu au sosit inca, iar la pretul ediČ›iei fondatorului Stadia, nu pot recomanda oricui sa se imbarce pentru aceasta minunata experienta promisa de catre motorul de cautare. Serviciul de streaming de jocuri al celor de la Google, Stadia, va fi lansat fara multe dintre functiile pe care reprezentantii celui mai mare motor de cautare din lume l-au promis si doar o mana de jocuri. Functioneaza, insa nu exista prea multe stimulente pentru a-l cumpara. Am auzit despre promisiunile de a transmite jocuri pe internet de un deceniu.

Intr-adevar, Stadia functioneaza ca o modalitate excelenta pentru a juca jocuri. Cu toate acestea, primele rencenzii ale acestui serviciu arata clar ca se incadreaza intocmai in categoria acelor servicii care sa-si merite banii. Un jurnalist de la publicatia americana CNET sustine ca a jucat doar cateva din cele 12 jocuri promise de Google pentru lansarea in cursul zilei de marti. Acea lista este scurta in comparaČ›ie cu ceea ce Microsoft le pune la dispozitie utilizatorilor sai prin intermediul serviciul sau de gaming streaming aflat in versiune beta, xCloud. Serviciul respectiv contine multe dintre jocurile disponibile exclusiv pentru Xbox. Cat despre Google Stadia, nu se poate ridica la nivelul serviciilor oferite de catre servicii de gaming streaming precum GeForce Now al celor de la Nvidia sau ceea ce ofera PlayStation Now. Gaming streaming, posibilitatea de a juca jocuri pe internet fara a avea nevoie de a descarca aceste jocuri, este o optiune disponibila de mai multi ani, datand de la noul serviciu OnLive din 2010. 

Lucrurile despre care au vorbit cei de la Google sunt, in mare, idei noi, mai inovative ca cele ale concurentei: promit un set mai puternic de servere care pot rula jocurile multiplayer ale viitorului si care pot transmite experiente YouTube care imbina transmisia live cu jocurile de tip esport. Deocmadata, acesta poate ramane doar la stadiul de proiect de viitor, intrucat, conform rapoartelor, Stadia in forma in care exista in prezent nu este mai mult decat o modalitate de a juca o mana de jocuri ceva mai vechi. Posibilitatile de viitor sunt cat se poate de interesante. Dar capacitatile actuale, in timp ce sunt perfect functionale, sunt si cat se poate de familiare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *