Romania intra intr-o criza financiara. Adevarul despre situatie, anuntat de Orban

0 Comments

Bun, in perioada asta a fost o discutie din ce in ce mai larga pe aceasta tema: Romania ar putea intra intr-o criza financiara similara cu cea din 2008-2010. Aceasta teorie a fost enuntata de catre o multime de oameni politici, printre care si fostul premier Victor Ponta, care a descris situatia actuala a Romaniei ca semanand cu cea din 2009. Ei bine, nu ca Ponta ar fi avut o guvernare mai buna, insa succesorii sai in ierarhia PSD au luat masuri speciale parca pentru intrarea tarii intr-o astfel de situatie. Fara nici un fel de gluma. Guvernul Dancila s-a dovedit a fi prea incompetent pentru a gestiona cum trebuie aceasta situatie, motiv pentru care s-a si ajuns aici. Si se mai si vorbea despre o crestere a salariilor cand de fapt nu sunt destui bani la buget pentru o astfel de masura. 

Am in vedere, totusi, declaratiile PNL in legatura cu programul lor de guvernare si masurile pe care au spus ca le vor lua pentru a repara situatia tarii dupa 2 ani si 10 luni de guvernare a PSD. Se pare ca unele dintre aceste masuri nu vor putea fi aplicate, mai ales cele legate de finantele tarii. Tind sa cred ca Ponta are dreptate, iar noul guvern ar putea semana cu cel al PDL condus de Emil Boc. La urma urmei, in PNL-ul actual sunt o gramada de pedelisti de la acea vreme dupa fuziunea celor doua partide in 2014, iar unii dintre acestia sunt si membri in noul guvern. Elemente din vechiul PNL se regasesc in ALDE, iar elemente din vechiul PDL se regasesc in PMP, insa nu ca ar conta acest lucru. Intr-o alta ordine de idei, imi place cum Ciolos a fost criticat pentru mandatul sau, insa a lasat Romania cu o crestere economica de 6%, cea mai mare din Uniunea Europeana la acea vreme. A venit PSD la putere si situatia s-a inrautatit radical.

Proaspat investit in functia de premier dupa votul din Parlament, liderul PNL, Ludovic Orban da cartile pe fata vizavi de situatia in care se afla Romania din punct de vedere financiar. Un minus de 11 miliarde la incasari si restante de 5 miliarde de lei la PNDL sunt cifrele cu care Dancila a plecat de la Palatul Victoria. 

„Sunt astazi [n.r. miercuri] prezent la Ministerul Finantelor pentru a-l instala oficial pe noul ministru al Finantelor, Florin Citu. Am purtat o discutie inainte de aceasta conferinta de presa privind situaţia finantelor. Asa cum am avertizat de cel putin un an, este clar ca starea finantelor este foarte proasta. De altfel, se vede in cifrele oficiale publicate, respectiv la executia pe 9 luni, cu un deficit de 2,6% comparativ cu cel de anul trecut, aceeasi perioada, care era de 1,6%. De asemenea se vede clar ca nu a fost indeplinit planul la incasari in materie de colectare, unde avem un minus de 11 miliarde.”, a declarat noul premier. Splendid, am ajuns intr-o situatie splendida. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *