Cei de la Uber sustin ca legea „economiei gigantilor” nu le va afecta afacerile

0 Comments

Cei de la Uber au tinut sa insiste asupra faptului ca noua lege emisa in statul California impotriva economiei gigant nu o va forta sa-si schimbe modul in care isi trateaza soferii. 

Parlamentarii au aprobat proiectul de lege al Adunarii 5 (AB5) marti, o actiune menita sa deschida calea pentru asa-numitii „contractori” pentru a deveni angajati si pentru a obtine drepturi suplimentare de care nu beneficieaza in momentul de fata, din motive evidente. Insa reprezentantii Uber le-au declarat reporterilor faptul ca sunt „convinsi cu tarie” ca indeplinesc cerintele noii legi pentru clasificarea soferilor sai in mod legal ca „contractori”. Cu toate acestea, firma a spus ca, impreuna cu marele rival in domeniul de servicii ride sharing, Lyft, a investit 60 milioane de dolari (49 milioane de lire sterline sau 257 de milioane de lei in banii nostri) in campaniile pentru introducerea de masuri alternative.

Cei de la Uber a spus miercuri, in cadrul unei conferinte, ca sunt pregatiti sa cheltuiasca sume mai mari in acest sens si a angajat „cea mai buna echipa de campanie disponibila”. Proiectul de lege AB5 a fost aprobat, marti seara, de Senatul Californiei, cu 92 de voturi “pentru” si 11 “impotriva”. Aceasta noua lege este asteptata sa intre in vigoare dupa ce va fi semnata de catre guvernatorul in exercitiu al statului american, Gavin Newsom. Proiectul de lege poate avea implicatii majore nu doar pentru companiile de ride sharing, ci si pentru alte servicii bazate pe aplicații care ofera „asistente” lucratorilor, precum DoorDash si Postmates.

Se arunca cu responsabilitatea in stanga si in dreapta

Intr-un scurt interviu acordat publicatiei locale Sacramento Bee, la inceputul acestei luni, guvernatorul Newsom a spus ca aproba proiectul de lege, afirmand fatul ca companii precum Uber – a carei valoare de piata, in prezent, este estimata la aproximativ 56 miliarde de dolari – au abuzat de legea angajarii si au inrautatit conditiile oamenilor care lucreaza pentru aceste servicii. „Muncitorii isi pierd drepturi de baza precum salariul minim, zilele platite de concediu medical, precum si asigurare de sanatate”, a scris el. „Angajatorii evita responsabilitatea pentru programele nete de siguranta, cum ar fi compensatia lucratorilor si asigurarea pentru somaj. Contribuabilii sunt lasati sa achite factura.”

AB5 solicita ca acesti contractori sa fie considerati angajati cu drepturi depline, cu exceptia cazului in care companiile pot dovedi ca lucratorul este „liber de controlul si directia entitatii de angajare in legatura cu prestarea muncii”. Criticile firmelor din “gig economy” (cum li se spune mai nou marilor corporatii) spun ca munca bazata pe aplicatii – care atribuie locuri de munca si atrage o rata de salariu suficient de decenta – inseamna un singur lucru. Faptul ca lucratorii nu sunt „liberi de control”. Cu toate acestea, companiile sustin ca lucrătorii pot determina programul dupa care se pot ghida atunci cand vor sa lucreze, unde lucreaza si cat timp sunt „liberi”.

AB5 va obliga Uber si alte companii sa treaca prin ceea ce este cunoscut sub numele de test ABC, care evalueaza intrebarea daca companiile pot sau nu sa ia in considerare necesitatile lucratorilor contractori ca si angajati cu drepturi depline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *