Microsoft va plati 25 de milioane de dolari pentru a achita o amenda pentru dare de mita

0 Comments

Nu este pentru prima oara cand cei de la Microsoft se afla in fata unei situatii in care sa fie in afara legii. Amintim de cazul anti-trust din 1998, care a dus la un intreg si indelungat proces cu Departamentul de Justitie al Statelor Unite, dar si cu alte organe federale. Istoricul Microsoft cu activitati ilegale este unul extrem de lung, insa macar se confrunta cu alt fel de probleme in comparatie cu Google sau Facebook. Nu? Acum, spre suprinderea multora, Microsoft s-ar ocupa cu dare de mita in tara vecina. Astfel, cei de la Microsoft au convenit, luni, sa plăteasca peste 25 de milioane de dolari, inclusiv o penalizare penala de 8.7 milioane de dolari, pentru a solutiona o amenda in cazul acuzatiilior ca ar fi oferit mita oficialilor guvernamentali din Ungaria. Asta ca sa nu se mai spuna ca doar in Romania exista o politica nationala in ceea ce priveste darea de mita de la cel mai prapadit spital si pana la cea mai inalta functie guvernamentala (o spun in calitate de etnic si cetatean maghiar, dar nascut dintr-o mama de nationalitate romana). Gigantul tehnic a ajuns la aceasta suma dupa negocieri intense atat cu Comisia americana pentru valori mobiliare si burse (PDF), cat si cu Departamentul de Justitie.

Filiala Microsoft din Ungaria ar fi incalcat legea privind practicile de coruptie in strainatate prin acordarea licentelor de software reduse resellerilor, distribuitorilor si altor parti terte, potrivit celor de la SEC. Reducerile au fost apoi utilizate pentru “plati necorespunzatoare”, care au mers, evident, catre oficialii guvernamentali maghiari, cu scopul de a a asigura vanzari de licente software pentru Microsoft. Insa nu e un caz aplicabil doar pentru filiala ungureasca a companiei americane. Organizatiile Microsoft din Arabia Saudita si din Thailanda sunt acuzate ca au oferit “calatorii si cadouri necorespunzatoare” oficialilor guvernamentali prin fonduri de presa sustinute de catre distribuitorii si redistribuitorii celor de la Microsoft, potrivit raportului SEC in acest caz.

Partea cea mai amuzanta in privinta acestei situatii este ca cei de la Microsoft au fost de acord sa plateasca SEC mai mult de 16 milioane de dolari fara a recunoaste sau a infirma acuzatiile aduse in primul rand. Gigantul tech a fost, de asemenea, de acord sa plateasca Departamentului de Justitie o penalizare penala in valoare de aproximativ 8.7 milioane de dolari americani ca pedeapsa pentru practicile filialeor din Ungaria, Arabia Saudita si Thailanda. Presedintele Microsoft, Brad Smith, le-a trimis un e-mail angajatilor Microsoft dupa ce SEC si Departamentul de Justiție au anuntat ca s-a ajuns la un acord intre companie si organele de reglementare. Smith a declarat ca abaterile au fost limitate la un numar mic de angajati ai Microsoft Ungaria, care au fost eliberati din functii de la descoperirea incidentelor si pana in momentul de fata. In locul lor, Microsoft ar fi adus un nou set de lideri de filiale. In legatura cu comportamentul angajatilor concediati, Smith a declarat ca a fost “complet inacceptabil”. Declaratii usor de oferit din partea presedintelui unei companii cu un bagaj atat de larg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *