Un inginer care a introdus prin contrabanda chipuri militare americane in China se confrunta cu pana la 219 ani de inchisoare

0 Comments

Un inginer electric a fost condamnat pentru ca a introdus prin contrabanda chipuri militare americane in China. Yi-Chi Shih a fost gasit vinovat saptamana trecuta la Tribunalul Districtual al Statelor Unite, conspirand sa incalce Legea Internationala a Puterilor Economice de Urgenta (IEEPA) si alte 17 contestatari incluzand frauda de mail si frauda prin cablu, a declarat marti Departamentul de Justitie al SUA. Shih se confrunta cu pana la 219 de ani de inchisoare [nu inteleg pedepsele cumulate decat daca cel condamnat ar fii Iliescu, pentru ca nu poti trai secole intregi sa iti vezi sentinta pana la final; si chiar daca s-ar putea, te-ai trezi intr-o lume complet noua, fara nici o idee ce s-au intamplat in utlimii 200 de ani]. IEEPA este o lege federala care scoate in ilegalitate anumite exporturi neautorizate.

Procurorii Departamentului de Justitie al Statelor Unite au afirmat ca Shih, un rezident la Los Angeles in varsta de 64 de ani, si aliatul sau, Kiet Ahn Mai, in varsta de 65 de ani, cu domiciliul in Pasadena, California, au obținut ilegal accesul la chipuri fabricate cu banda larga, de mare putere, cunoscute si sub numele de circuite integrate monolitice cu microunde (MMIC), de la o firma americana al carui nume nu a fost dezvaluit opiniei publice pana in momentul de fata.

Mai posedat ca un client, care a permis lui Shih sa acceseze procesoarele personalizate ale companiei. Shih a transferat chipurile catre Chengdu GaStone Technology Company, o companie chineză care a construit o fabrica de productie pentru MMIC, au sustinut cei de la DOJ. Condamnarea lui Shih nu schimba cu nimic faptul ca armata Chinei tocmai a beneficiat de cateva mii de chipuri militare americane, si prin urmare prezinta o amenintare la scara mai larga din acest punct de vedere. Oricum relatiile intre Statele Unite si China sunt suficient de tensionate in momentul de fata, insa razboiul care sta sa izbucneasca intre cele doua este, mai degraba, unul comercial decat unul militar. Cel putin avand in vedere faptul ca sanctiunile impuse de catre Trump companiilor chinezesti (cu tunurile indreptate in special in directia Huawei, acuzata de spionaj pentru guvernul de la Beijing) au agitat spiritele intre cele doua state in directia unui astfel de scenariu.

Dovezile au aratat faptul ca Shih a fraudat o “companie din S.U.A. cu produsele sale de proprietate, controlate la export, inclusiv serviciile sale de proiectare pentru MMIC-uri”, potrivit DOJ. Mai a pledat vinovat in luna decembrie pentru contrabanda si se confrunta cu pana la 10 ani de inchisoare. Ma amuza putin aceasta diferenta de sentinte intre cei doi, Shih riscand cu pana la 209 ani mai mult in comparatie cu complicele sau. Justitia americana are un mod extrem de interesant de a cantari gravitatea unor fapte penale, mi se pare. Amandoi au contribuit la acest avans al Chinei din punct de vedere militar, pentru simplul fapt ca fac parte din aceasta retea care furnizeaza statului chinez tot felul de echipamente sau servicii, pentru a-i intari pozitia. China face pasi din ce in ce mai mari pentru a deveni una dintre superputeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *