Mark Zuckerberg se confrunta cu citatie in Canada pentru stiri false

0 Comments

Un comitet parlamentar canadian a votat marti, in unanimitate, ca va emite o citatie prin care solicita aparitii in fata legislativului canadian de la directorul executiv al celor de la Facebook, Mark Zuckerberg si directorul general administrativ, Sheryl Sandberg, potrivit celor de la CBS News. Directorii Facebook au fost invitati sa apara in fața Marelui Comitet International pentru Dezinformare si “Fals de Stiri” din Ottawa, Canada, mai tarziu in cursul aceastei luni, insa niciunul dintre acestia nu a dat inca un raspuns concret invitatiei. De asemenea, Zuckerberg a ignorat si solicitarile adresate unei comisii canadiene care se intereseaza de implicarea retelei sociale in diferitele alegeri, mai ales cele din Statele Unite si ale altor taeri de pe continentul nord-american, si de raspandire a dezinformarii pe Facebook, potrivit CBS News.

Citația se poate aplica, insa, numai daca Zuckerberg si Sandberg se afla pe teritoriul  Canadei, deci, in teorie, este nula atat timp cat cei doi sefi ai companiei nu au ce cauta pe teritoriu canadian. “Speram ca acest lucru le va arata ca suntem seriosi”, a declarat Bob Cimmer, presedintele Comitetului permanent al Canadei privind accesul la informatii, confidentialitate si etica, pentru CBS News. In cazul in care Zuckerberg si Sandberg continua sa nu raspunda citatiei sau, in cele din urma, vor refuza sa se prezinte in fata comisiei, aceasta va “supune Parlamentului o motiune pentru a-i tine în dispret”, a declarat Zimmer pentru CBS News. Din nou, nu este ca si cum Canada ar putea cere extradarea lui Zuckerberg chiar si in cazul in care se ajunge la o astfel de situatie. In plus, nici cei de la Facebook, nici Zimmer nu au raspuns imediat la cererile de comentarii din partea presei. In cazul celor de la Facebook, probabil ca nici nu o sa raspunda.

Nu este prima oara cand s-a cerut prezenta lui Zuckerberg pentru un proces Facebook

Astfel, anul trecut, Zuckerberg a depus marturie in fața Congresului ca urmare a scandalului Cambridge Analytica, in care date a peste 87 de milioane de utilizatori de Facebook au fost impartasite necorespunzator cu consultanta politica. Pe langa faptul ca au intentat proces in Canada, si sunt investigati in Statele Unite, cei de la Facebook risca unul si in Europa, mai precis in Irlanda, acolo unde comisia irlandeza pentru protectia datelor a inceput si ea o investigatie in ceea ce priveste parolele de e-mail stocate de catre reteaua sociala. Cei de la Facebook se confrunta cu posibilitatea reala de a avea trei procese in trei tari diferite, si toate solutionate prin amenzi ce ar putea zgudui din temelii bugetul companiei. Astfel, doar cei de la FTC ar putea cere retelei sociale daune in valoare de peste 5 miliarde de dolari americani. Iar, potrivit zvonurilor, Facebook a strans doar 3 miliarde, exclusiv pentru amenda pe care urmeaza sa o plateasca FTC-ului. Cu tot cu amenzile din Canada si Irlanda, s-ar putea ajunge la o suma destul de mare pentru a adanci criza cu care se confrunta reteaua sociala de la dosarul Cambridge Analytica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *