Facebook intreaba utilizatorii de parolele lor personale

0 Comments

In timp ce directorii companiei se straduiesc din greu sa rebranduiasca Facebook intr-o retea sociala care pune accent pe confidentialitate in urma scandalurilor pe care le-a suferit in ultimii doi ani, compania in sine pare sa-si bata joc de aceste eforturi ale propriei conduceri. Sau, mai degraba, se pare ca reteaua sociala nu se gandeste chiar atat de serios sa-si reconstruiasca imaginea decat prin promisiuni in dauna faptelor. Potrivit lui Kevin Poulson din Daily Beast pe 2 aprilie, unii utilizatori ai Facebook au fost rugati sa-si furnizeze atat adresa de e-mail cat si parola lor de pe e-mail pentru a-si inregistra conturile pe platforma.

Iar intr-o postare pe blog, scrisa astazi, cercetatorii de la firma de securitate Cloud UpGuard au raportat ca au descoperit doua cache-uri accesibile publicului de date de utilizator Facebook create de aplicatii de la terte parti conectate la platforma Facebook. Ambele cache-uri au fost gazduite de Amazon Web Services ‘Simple Storage Service (S3) in cloud-ul public AWS.

Practica pentru parola de e-mail a fost observata pentru prima oara de catre un dezvoltator de software si de expert in domeniul securitatii informatiilor, care se intituleaza “e-sushi” pe contul sau de Twitter. Solicitarile au fost adresate utilizatorilor cu multe servicii de gazduire prin e-mail pe Web. Gmail nu a fost printre aceste serivicii, intrucat Facebook a folosit protocolul OAuth pentru a verifica conturile Gmail – deci nu era necesara verificarea cu o parola  de e-mail. Intr-un raspuns celor de la Daily Beast, publicatia care a scris prima stire pe tema acestui subiect, un purtator de cuvant al retelei sociale a declarat ca parolele de e-mail nu au fost stocate de Facebook. Dar dat fiind problemele anterioare ale Facebook cu parolele de logare si pastrarea altor date personale, aceasta declaratie poate fi intampinata cu scepticism sanatos, bine fondat. Avand in vedere faptul ca reteaua de socializare inca se judeca pentru sutele de cazuri aparute in urma scandalului Cambridge Analytica, procese care includ contestarea unei amenzi a guvernului britanic, Facebook pur si simplu nu mai poate avea credibilitate atunci cand angajatii companiei incearca sa apere reteaua sociala.

Purtatorul de cuvant al celor de la Facebook a declarat, de asemenea, ca reteaua sociala a incheiat practica solicitarii parolelor de e-mail pentru conturile webmail. Un test efectuat de Ars Technica a confirmat astazi ca, prin utilizarea conturilor de e-mail pe Mail.com si prin alte servicii de webmail am inregistrat conturile si, in schimb, am primit o solicitatare cod la adresa de e-mail. Foarte inteligenta politica celor de la Facebook. Ba incearca sa-si reconstruiasca reputatia dupa ce au avut de suferit in urma proprilor practici de vandut datele utilizatorilor, ba le solicita in continuare date care nu au nici o legatura cu propria lor platforma si care ar fi aberante daca nu ar arata suspicios avand in vedere trecutul retelei sociale.Va dura o gramada de vreme pana cand Facebook va putea sa-si recastige increderea in fata publicului, asta in cazul in care reteaua sociala va reusi sa si-o recastige vreodata. Momentan, la cate scandaluri are reteaua la activ, acest lucru este indoielnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *